Human Technopole

/ A new archetype for the research environments based on adaptable spaces, technology and the use of wood

Technique, time and human are the three key words of the project proposed for the new Human Technopole Campus research complex’ competition by Park Associati.

The project focuses on the concept of extreme flexibility and adaptability and is structured on a complex plant engineering machine that can support future visions of both the office and the laboratory.

This powerful, adaptable structure unfolds through a technical backbone, the Tecno Spine, that runs vertically throughout the building to meet and latch onto a space dedicated to man, the Life Line.

Capable of relating to all environments and responding to any scenarios required by the top-level research carried out in the building, the Tecno Spine operates like an astonishing theatrical machine.

Conceived as a large open space with modular capsules containing offices, the Life Line is a fluid space characterized by natural lighting coming from the wide double glazed surface of the curtain wall. The modularity that characterises the entire project allows for spaces to be redesigned and resized depending on needs. The Life Line also accommodates work stations for smart working, relaxation spaces, and areas for impromptu meetings and workshops.

The structure of the building is conceived to reduce internal geometric constraints as much as possible.

By using gentle technologies, it’s possible to make the building process sustainable by standardizing it, and simply speeding up its initial genesis. The choice therefore fell on the use of a mixed structural system, featuring wood as the undisputed protagonist. Wood is the only building material that can address the problem of CO2 emissions caused by the intensive use of concrete and steel in construction.

By ensuring a perfect spatial balance between the technical equipment and the movement of people within them, the laboratories can be scaled down depending on the type of research and experiment. the sixth floor, is called the Empty Floor as it only houses equipment for plant growing and hydroponic cultivation.

  • Info
    • Location
      Milan
    • Client
      Arexpo
    • Year
      2019
    • Area
      35000
    • Design team
      FIlippo Pagliani, Michele Rossi Alessandro Rossi (Project Director) Matteo Arietti, Alessandro Bentivegna, Ciro Capasso, Antonio Cinquegrana, Corrado Collura, Ludovica Lamoure, Andrea Manfredini, Ismail Seleith, Enrico Sterle Marinella Ferrari (Graphics) Antonio Cavallo, Stefano Venegoni (Visualizations)
  • Datasheet

Capable of relating to all environments and responding to any scenarios required by the top-level research carried out in the building, the Tecno Spine operates like an astonishing theatrical machine.

Entrance hall

The Life Line is an extraordinarily fluid space characterized by natural lighting, thanks to its imposing height of almost five metres and the double glazed surface of the curtain wall.

The sixth floor, called the Empty Floor houses equipment for plant growing and hydroponic cultivation.

Related projects
Nice Moving
Oderzo - 2019
Snam Headquarters
Milan - 2019
People Hub
Assago (MI) - In Progress