Guest House Val Tidone

/ A contemporary, sustainable interpretation of the rural architecture, free from nostalgic elements

This house is situated in the foothills of the Val Tidone, in the Piacentine countryside. Conceived as a contemporary interpretation of the traditional ‘cascina’ and barns typical of the area - reflected in the materials and proportions – it presents itself as a modern design, free from nostalgic elements.

The building has been designed with issues of sustainability very much in mind: from its orientation that enables winter sun to be optimised while minimising exposure during the hotter months, to the construction materials that have been specified for their high levels of insulation.

The house is developed around a central covered courtyard that forms the heart of the ground floor living area and offers unusual views from the bedrooms at first floor. The ground floor spaces have been designed to be continuous with the external areas for access during warmer weather to the courtyard and decked area from the living room.

The ground floor consists of a cloakroom and storage area and two large rooms that are visually connected via large sliding glazed doors: the kitchen and dining area that are conceived as a single space and the living room; these areas have been designed as a series of spaces that lead from one to the other and on to the outside, through the courtyard and out to the timber-decked terrace.

At first floor there are four bedrooms and two bathrooms. The floors are covered in planks of iroko wood and local stone laid in an irregular pattern. The brick of the external elevations continues inside to become one of the interior finishing materials, along with plaster and a large, stone wall with a fireplace and alcove for firewood in sheet metal in the living area.

  • Info
    • Location
      Pianello Val Tidone (PC)
    • Client
      Cliente privato
    • Year
      2005
    • Area
      350
    • Design team
      Filippo Pagliani, Michele Rossi Claudio Brandão
  • Pubblications
  • Datasheet

Photo by: Andrea Martiradonna
Related projects
Pichi Park
Milan - In Progress
Cantone House
Cantone (PC) - 2005
Arco della Pace
Milan - 2016