Dynafit Headquarters

/ An architecture like a mountain landscape, where the energies of the rocks faces the wide open spaces

The project is thought to be a landscape within the landscape, its construction has to deal with the nature of the site — evoking the rocks, the wind and the clouds, charging with this energy the voids oft he composition.

The proposed building consists of two blocks facing each other, separated by a rift, similar to two rock faces, two ridges that are both mighty and transparent at the same time.

As well as expressing their strength in contrast with the empty space of the foyer, the two walls also wrap themselves up and fold towards the inside of the building.,

Thanks to its 24-metre headroom, the lobby is the ground-floor junction that gives direct access to the History brand and the Dynafit store to the east, and to the west leads to the system of workshops and to a gym that — thanks to its double height — partly develops also on the first floor. A large door can be lifted on sunny days so as to connect the ground floor to the gym's double height and the north-facing garden where, outside the hall's glass door, an expanse of water fills and enlivens all the natural open space between landscape and building.

Designed around the building, the landscape shifts and changes, protecting the parts that are most exposed to the road with diverse vegetation comprising a small wood, patches of trees and the pond.

From the second floor upwards, the east and west portions of the lobby's charged void are connected through glazed areas that enable the entire floor surface to be used.

The complex system of the Dynafit Headquarters comprises a showroom on the second floor, offices on the third and fourth floors and part of the fifth floor, a nursery on the rest of the fifth floor and meeting rooms on the sixth and last floor, which connects to a large terrace facing north towards the peaks.

  • Info
    • Location
      Kiefersfelden
    • Client
      Oberalp
    • Year
      2018
    • Area
      13000
    • Design team
      Filippo Pagliani, Michele Rossi Alessandro Rossi (Project Director) Francesco Garofoli, Enrico Sterle, Marco Vitalini Marinella Ferrari (Graphics) Mario Frusca, Stefano Venegoni (Visualizations)
  • Datasheet

Related projects
Salewa Headquarters
Bolzano - 2011
Nice Moving
Oderzo - 2019
Pila-Couis Cable Car
Gressan - 2020