Rooftop Pavilion

An open and light environment, entirely glazed. A place for work and leisure, with a beautiful view on the city.

Originally meant as an expansion of the company’s canteen, this 250-square-metre space on the terrace of one of the office buildings of Luxottica’s headquarters in Milan, has quickly become a much-frequented place by the company’s employees, also used for smart working and for hosting corporate events, conferences and presentations. 

Covering most part of the terrace, the structure is entirely glazed with sides that can be opened. As well as creating an environment in direct contact with the outside, the project also develops a continuity with the surrounding buildings. The 3.20-metre height of the glass panels allow visitors to enjoy one of the most fascinating views of the city even from the inside. To minimize the line between indoors and outdoors, the structure's supports - the casing's only opaque element - follow the vertical rhythm of the building's pillars. The inside ceiling visually extends outside a few metres from the pavilion's glass window that rests directly onto the terrace's porcelain stoneware floor

 

The hollowed-out corner further emphasises the feeling of openness and lightness. By removing the corner pillar on the two opposite sides of the structure, the two glass windows are closes by joining the profiles; when open, the windows seamlessly connect the inside to the outside environment.

The functional and stylish furnishing guarantees maximum comfort, so that the space can be enjoyed at all times of the day. The seats combine the natural colour of oak wood with black paint, the top of the tables also alternating light- and dark-colours. Thanks to a minimal design and the technology used in their construction, the tables do not require any intermediate support in addition to the corner ones, thus allowing maximum versatility.

Equipped with a bar for after-lunch coffee or an aperitif at the end of the working day, the environment is cool and bright, a place where people enjoy working and spending time surrounded by the greenery that covers the perimeter of the terrace, catching glimpses of the beautiful view of the city, no matter the season.

  • Info
    • Location
      Milan
    • Client
      EssilorLuxottica
    • Year
      2022
    • Area
      640 m²
    • Design team
      Filippo Pagliani, Michele Rossi Lorenzo Merloni (Project Leader), Valeria Donini, Alexia Caccavella, Ayescan Ertin, Mario Frusca, Stefano Venegoni

Photos by: Andrea Martiradonna
Related projects
Il Sole 24 Ore Headquarters
Milan - 2021
Priceless
Milan - 2015
The Cube
Europe - 2011