Il Sole 24 Ore Headquarters

/ Turning an introverted and monolitic structure in an open and accessible architecture

 

This hard retrofitting intervention turned a monolithic and introverted structure into an open, accessible and enjoyable building. The research on the façade, the bright and flexible interior spaces, suitable to the needs of the tenant, the Il Sole 24 Ore publishing group, and the large terrace overlooking the city and the surrounding landscape, characterize the project.

The building was streamlined by remodelling and rebuilding the façade. The alternation of transparent glass sections and screen-printed glass panels separated by metal pilaster strips outline glazed spans that reflect light differently.  The surface's uniformity is broken by double-height loggias that create a sense of three-dimensionality. The press-formed micro-perforated painted sheet metal covering the north side and the external stairwell on the two opposite sides of the building resembles an ethereal layer that gives an opaque perception of its volumes.
A cantilever roof leads to the entrance hall, a double-height space characterised by lighting that acts as a signalling system leading to the bar and the garden on one side and the lifts on the other.

Marked by extreme flexibility, the offices’ layout, of which DEGW-Lomberdini 22 curated the interior design, alternates open spaces and closed offices, all sharing a direct and continuous relationship with the external environment thanks to natural lighting, the panoramic view of the city and the presence of external green loggias, where people can sit and relax.
An 850-square-metre terrace covered by a canopy adjacent to the glazed meeting rooms on the tenth and penultimate floor houses a roof garden, a space that can be enjoyed both during the day and at night thanks to the sophisticated lighting design that is the building's distinguishing feature.

Characterised by a simple eye-catching look, the building is a light, bright solid — a container responsive to the present and future demands of its office environment.

  • Info
    • Location
      Milan
    • Client
      Axa investment
    • Year
      2021
    • Area
      20000
    • Energy certifications
      LEED Gold
    • Design team
      Filippo Pagliani, Michele Rossi Alessandro Rossi (Project Director) Matteo Arietti, Corrado Collura, Valerio Conti, Andrea Riva, Enrico Sterle, Davide Viganò, Marco Vitalini Marinella Ferrari (Graphics) Mario Frusca (Visualizations)
  • Pubblications
  • Datasheet

Original building

Project - April 2021

Photo by: Mario Frusca, Andrea Martiradonna, Nicola Colella
Related projects
Engie Headquarters
Milan - 2018
Sarca 336
Milan - In Progress
The Pecchi
Cassina de’ Pecchi (MI) - 2019