MilanoSesto Unione Zero - Cluster 1

/ Genius loci and contemporaneity come together in the project for a 700-student campus in a former industrial area

Local identity and urban mending converge to create a place that generates opportunities and sharing. Cluster 1, the main building of the Union 0 sector, will host a residence for around 700 students as part of the redevelopment of the former Falck Area in Sesto San Giovanni.

The building consists of a block open to the city, with an L-shaped volume emerging from a base that creates an open courtyard aimed at optimising sun exposure. The building’s bulk is lightened by the top communal green and panoramic terraces.

The close succession of windows on the façade is softened by the light and shadow vibration created by the three-dimensional cladding panels. In terms of material and colour, the building reveals a double soul: an external façade with the terracotta-coloured panels, in harmony with its surroundings, and a contemporary internal façade made of iridescent aluminium. These two ‘souls’ are linked by the dark metal belt course, which is also a reference to the area's industrial past.

Overlooking Piazza dello Studentato, the complex features a cafeteria and multi-purpose spaces open to external users. Past the lobby, a large communal atrium surrounded by green indoor areas and illuminated by a large skylight represents the campus' heart. The ground floor houses common areas, such as study rooms, cinemas and recreation areas, for social and sharing activities.

The accommodation's layout ensures a balance between privacy and conviviality. Organized in clusters, the 7- to 12-people flats feature single and double rooms – all with private bathroom – and shared kitchen and living room. The ‘studios’, with private kitchens are on the upper floors. Characterised by a neutral colour palette with colour accents and exposed pipes, the interiors convey a sense of domestic comfort, at the same time evoking the industrial world.

  • Info
    • Location
      Sesto San Giovanni
    • Client
      MilanoSesto, Hines, Prelios
    • Area
      31000 m²
    • Design team
      Filippo Pagliani, Michele Rossi Elisa Taddei (Project Director) Davide Viganò (Project Director Interior Design) Gloria Caiti (Project Leader), Simone Caimi, Antonio Cavallo, Andrea Del Vecchio, Valeria Di Tizio, Ismail Seleit, Enrico Sterle, Stefano Venegoni
  • Datasheet

Viz by: Park Associati
Related projects
Nodo Bovisa - MoLeCoLa
Milano - In Progress
Aparto Milan Ripamonti
Milan - In Progress
Torre Parko
Saronno (VA) - In Progress