Gioiaotto

/ Retrofitting of an iconic building between philology and search of the contemporary detail

A thorough philological analysis of the original project, together with a new design direction concentrated on attention to detail, has endowed the spaces at Gioiaotto with a flexibility and internal brightness that is in keeping with contemporary architecture, supported by the prestige of a unique building that is very much part of Milan's history.

The building originally known as 'Residence Porta Nuova' was completed in 1973 to the design of Marco Zanuso and Pietro Crescini. It is representative of a series of built projects realised in the Porta Nuova area and remains an important indicator of the architectural activity of that period

The entrance hall immediately presents a contrast between rough surfaces that refract and others that reflect the natural daylight and artificial lighting at night. Inside the floors, a large glazed section follows the horizontal structural grid, divided vertically into three. The upper part, opaque and inclined, directs natural light onto the ceiling. The middle part, completely transparent and openable places the working environment in communication with the outside while the lower part alternates between filing cabinets adjacent to workstations and technical elements.

The rhythm of the glazing inside is highlighted by fins in extra-clear glass that increase flexibility by enabling the installation of mobile partitions as desired, while on the outside by the alternation of fins in extra-clear glass and coloured glass in light-grey. In front of the columns are boxes in micro-perforated bent-pressed steel.

In the hotel part the rhythm of the existing windows is highlighted via the alternation of blades in transparent glass placed in discontinuity with the fins and timber boxes. The same composition of the office area is repeated here on the ground floor to increase the three-dimensional effect of the façade.

Gioiaotto was the first certified LEED Platinum building in Milan.

  • Info
    • Location
      Milan
    • Client
      Hines Italy
    • Year
      2014
    • Area
      7000
    • Energy certifications
      LEED Platinum
    • Design team
      Filippo Pagliani, Michele Rossi Alessandro Rossi (Project Director) Alexia Caccavella, Marco Panzeri, Davide Pojaga, Elisa Taddei, Paolo Uboldi Marinella Ferrari (Graphics) Fabio Calciati (Visualizations)
  • Pubblications
  • Datasheet

Photo by: Andrea Martiradonna
Related projects
Corso Italia 13
Milan - 2019
Brisa 5
Milan - 2020
La Serenissima
Milan - 2012