Canali Flagship Store

The boutique on Madison Avenue – a workshop where fashion meets art

The first to implement the new concept developed by Park Associati for the Canali boutiques around the world, the New York store on Madison Avenue avoids any formal and stylistic excesses.

The application of craftsmanship and the balanced use of elements impart uniqueness and value to materials associated with the architectural tradition that reflect the sartorial and elegant character that distinguishes the Canali brand.

The project's concept aims to foster a dialogue between art and fashion. The Madison Avenue boutique is transformed into a refined and unique public-sharing workshop thanks to the presence of Untitled Views, a selection of works by the Italian duo Goldschmied & Chiari. The artists’ performative process uses coloured natural smoke-producing materials to create abstract and fluid pictures that are then printed on mirrored glass. Creating an immersive path, the works welcome visitors into a highly imaginative and colourful environment.

The VIP room at the heart of the store is another vehicle of the brand's values. Designed as a hybrid space, it hosts the works as well as a bar that fosters informal situations and enriches visitor experience.

The different furnishings are characterised by a game of contrasts created by using surfaces featuring curved and radial patterns that interact with the square lightweight volumes. Mineral surfaces such as marble and stone with different finishes combine with wood generating controlled geometries, and with technically refined metallic finishes. The introduction of simple details brings to mind the design of sophisticated technological objects and imparts freshness and contemporaneity to the store.

Wall coverings such as plaster and veneer are created using processes inspired by the circularity of the production cycle, thanks to the recycling of waste, the use of sustainable sources and highly organised processes aimed to reduce waste and consumption.

Particular attention is paid to light. The natural light streaming in through the windows characterises the front spaces of the store, while the vestibule, the dressing rooms, the cash desk area and the access to the warehouse and ancillary spaces are at the back. The chosen materials and the garments on display are enhanced by the light, which is cast evenly by a lighting system that draws an elegant and original graphic pattern on the ceiling.

  • Info
    • Location
      New York
    • Client
      Canali
    • Year
      2022
    • Area
      265 m²
    • Design team
      Filippo Pagliani, Michele Rossi Davide Viganò (Project Leader) Alice Cuteri, Davide Perin, Diego Fiori Stefano Venegoni (Visualization)
  • Datasheet

Photo by: Christopher Payne, East End Yovth
Related projects
Flagshipstore Brioni
Milan - 2014
Hermès Boutique
Milan - 2020
Tenoha Milano
Milan - 2018